Najobľúbenejšie Programovacie Jazyky v roku 2024

Obsah

V súčasnosti si veľa IT pracovných miest vyžaduje dôkladnú znalosť programovacích jazykov. Zvažujete kariéru v IT sektore? Určite vás bude zaujímať, ktorý z nich je dobré sa naučiť. Podľa časopisu TREND si za minulý rok 2023 mesačne prilepšili zamestnanci a zamestnankyne IT firiem v Bratislavskom kraji, kde bol priemerný plat takmer 2 700 EUR, a v Košickom kraji, tam bol mesačný zárobok v priemere 2 300 EUR, o 140 EUR viac ako v Žilinskom kraji. Najmenej, no stále nadpriemerne v porovnaní s priemernou mzdou na Slovensku, zarobili mesačne zamestnanci IT firiem v Prešovskom a Trenčianskom kraji, kde sa priemerný plat pohyboval okolo 1 900 EUR. Mohli by sme teda povedať, že ak naozaj túžite po vyššom plate, pozícia v IT je “zlatou baňou”. Pri zohľadnení platu programátora je kľúčovým aspektom aj používaný programovací jazyk. Zamestnávatelia vyberajú kandidátov na základe špecifických znalostí programovacích jazykov. V článku sa dozviete viac o top programovacích jazykoch, ktoré sú medzi zamestnávateľmi najžiadanejšie. Zároveň sa budeme podrobne venovať každému jazyku, jeho zložitosti aj spôsobu využitia. Vydajte sa s nami na cestu, ktorá končí úspechom v IT.

Čo je programovací jazyk?

Programovací jazyk je spôsob, akým hovoríme s počítačom, aby robil to, čo chceme. Rovnako ako ľudia používajú rôzne jazyky, ako napríklad slovenčinu alebo angličtinu, aj počítače majú svoje vlastné jazyky, ktorým rozumejú. Pomocou týchto jazykov môžeme písať príkazy, ktoré počítač vykoná, napríklad spustiť hru, zobraziť obrázok alebo vypočítať matematický problém.

Programovacie jazyky, ako napríklad Python alebo Java, majú svoje vlastné pravidlá, ktoré musíme dodržiavať, aby počítač rozumel tomu, čo chceme urobiť. Je to niečo ako písanie receptu, ktorý počítač potom presne podľa týchto krokov vykoná. Programovací jazyk je teda formálny jazyk používaný na písanie inštrukcií, ktoré môžu byť vykonané počítačom. Tieto inštrukcie určujú, ako má počítač spracovať dáta, vykonávať úlohy alebo riešiť problémy. Programovacie jazyky umožňujú programátorom vytvárať softvér, aplikácie a rôzne systémy. Medzi najznámejšie programovacie jazyky patria napríklad Python, Java, C++, a JavaScript. Programovací jazyk má definovanú syntax (pravidlá písania kódu) a sémantiku (význam inštrukcií).

Čo je programovací jazyk

Zdroj: Obrázok vygenerovaný Dall-E 3

Druhy a typy programovacích jazykov

Programovacie jazyky sú základným nástrojom, prostredníctvom ktorého programátori komunikujú s počítačmi a vytvárajú rôzne aplikácie, softvéry či webové stránky. Každý programovací jazyk má svoje špecifické vlastnosti a je vhodný na riešenie rôznych typov úloh. Výber správneho jazyka závisí od toho, aký druh aplikácie chcete vytvoriť a aké sú vaše skúsenosti s programovaním. V tejto téme sa pozrieme na rozdelenie programovacích jazykov podľa ich typu a využitia, pričom si priblížime najdôležitejšie kategórie, ako sú objektovo-orientované, funkcionálne, procedurálne a logické programovacie jazyky.

Rozdelenie jazykov podľa typu a využitia

Rozdelenie programovacích a značkovacích jazykov nájdete v tabuľke:

tabuľka rozdelenie programovacích značkovacích jazykov

Objektovo-orientované programovacie jazyky

Objektové programovanie alebo objektovo orientované programovanie (z angl. Object-oriented programming, skratka OOP) je metodika vývoja softvéru založená na používaní dátových štruktúr nazývaných objekty a ich interakcie na vývoj aplikácií. Princípy objektového programovania boli rozpracované už v 70. rokoch 20. storočia, no širšie sa vo vývoji softvéru začali uplatňovať až koncom 20. storočia. Objekty majú svoje vlastnosti, metódy a udalosti, pomocou ktorých objekt vykonáva určité činnosti, na ktoré bol naprogramovaný. Objektovo-orientované programovanie predstavuje programovanie pomocou objektov.

Objekt je entita, ktorá má:

  1. Stav
  2. Správanie
  3. Identitu

Jazyky: C#, C++, Java, Python, PHP

Funkcionálne jazyky 

Vo funkcionálnom programovaní sa program chápe ako množina funkcií. Funkcionálne programovanie sa opiera o tzv. lambda počet ako jednoduchý model výpočtov. Základné pojmy funkcionálneho programovania sú funkcia, výraz, zloženie výrazov, rekurzívna definícia funkcie. Často sa využívajú na zápis matematických algoritmov a na výučbu. Často sa používajú aj na machine learning alebo spracovanie prirodzeného jazyka. Výrazne zjednodušujú paralelizmus, čo je jeden z dôvodov jeho úspechu.

Jazyky: Dart, Scala, F#, Sisal

Procedurálne jazyky 

Procedurálne jazyky nemusia obsahovať objekty s vlastnosťami a udalosťami, sú programovacie jazyky, kde najvyššou zložkou býva procedúra alebo jednotka zahrňujúca jeden alebo viac procedúr.

Jazyky: Fortran, COBOL,BASIC, C, LISP

procedurálne programovacie jazyky

Jazyky pre logické programovanie

V logických jazykoch platí, že program je opisom vzťahov pomocou jednoduchých formulácií. Programátor iba popíše daný problém pomocou logických výrokov. Program z nich následne vyvodzuje požadované informácie. Typickým predstaviteľom logických programovacích jazykov je Prolog („PROgrammation en LOGique“).

Ktorý programovací jazyk je pre mňa vhodný?

Výber programovacieho jazyka závisí od niekoľkých faktorov. Nie je možné jednoznačne tvrdiť, že jeden programovací jazyk je lepší ako druhý. Každý má svoje silné a slabé stránky a výber závisí na programátorovi, ktorý jazyk mu viac vyhovuje pre jeho prácu.

Pri rozhodovaní určite zvážte:

  1. Dopyt na trhu práce – V prípade, že sa chcete venovať programovaniu profesionálne, výhodnejšie bude osvojiť si jazyk, ktorý má dlhodobú perspektívu na trhu. Pozrite si výšku platu pre vybrané pracovné pozície v IT sektore v tabuľke. (Zdroj: https://www.platy.sk/platy/informacne-technologie)
  2. Náročnosť programovacieho jazyka – niektoré programovacie jazyky sú také zložité a komplexné, že bez znalostí jednoduchších jazykov budú náročné na pochopenie. Nie všetky sú vhodné pre úplných začiatočníkov.
  3. Oblasti použitia programovacieho jazyka – niektoré jazyky sú vhodnejšie na vývoj webstránok, iné na tvorbu softvéru alebo aplikácií.

výška platov miezd pracovné pozície it programátori

Aké programovacie jazyky sú najviac žiadané?

Hodnotiacich rebríčkov pre programovacie jazyky nájdete mnoho. Vybrali sme pre vás niekoľko aby ste si mohli jazyky komplexne porovnať. Developer Survey 2024 je každoročný prieskum o programovaní, technológiách a nástrojoch, ktoré používajú a chcú sa naučiť, o umelej inteligencii a o skúsenostiach vývojárov v práci. Za rok 2024 na prieskume participovalo 65,437 účastníkov zo 185 krajín sveta. Jedným zo zaujímavých zistení je, že tí, ktorí sa učia programovať, chcú vyskúšať viac jazykov v budúcom roku v porovnaní s ich profesionálnymi náprotivkami. V priemere každý používateľ, ktorý sa učí programovať, chce vyskúšať 12 ďalších jazykov v nasledujúcom roku, zatiaľ čo profesionálni vývojári chcú vyskúšať osem.

TIOBE Index je rebríček programovacích jazykov, ktorý hodnotí ich popularitu na základe toho, ako často sa o nich hovorí a píše na internete. Je raz mesačne aktualizovaný. Využíva sa na sledovanie, ktoré programovacie jazyky sú v danom čase najpoužívanejšie a najpopulárnejšie. Hodnotenie sa robí na základe počtu vyhľadávaní názvov programovacích jazykov v rôznych vyhľadávačoch ako Google, Bing, Yahoo a iné. Zohľadňuje aj prítomnosť jazykov na rôznych platformách, fórach a weboch s otázkami a odpoveďami. Nejde o to, ktorý jazyk je najlepší alebo najrýchlejší, ale len o to, koľko sa o ňom hovorí. Čím viac sa o konkrétnom programovacom jazyku diskutuje a hovorí, tým vyššie sa umiestni v rebríčku TIOBE Index. Je to spôsob, ako získať prehľad o tom, ktoré jazyky sú populárne v danom období a aké trendy sa v oblasti programovania vyvíjajú. Prieskum JetBrains Research identifikoval najpoužívanejšie programovacie jazyky za posledných 7 rokov a potenciál do roku 2024. Do porovnania sme pridali rebríčky GitHub, RedMonkaPypl.

porovnanie rebríčkov najlepších programovacích jazykov

Najžiadanejšie programovacie jazyky sa menia v závislosti od technologických trendov a potrieb trhu. Medzi tie najpopulárnejšie a najviac používané v súčasnosti patria jazyky ako Python, JavaScript, Java, C#, a SQL. Faktory, ktoré ovplyvňujú dopyt po programovacích jazykoch, zahŕňajú ich jednoduché použitie, veľkosť komunity, dostupnosť návodov, knižníc a samozrejme dopyt na trhu práce. Rebríčky, ako napríklad TIOBE Index a prieskumy od JetBrains, Stack Overflow, RedMonk, GitHub alebo PYPL, ponúkajú prehľad o najpoužívanejších jazykoch a ukazujú, ktoré technológie získavajú na popularite a sú perspektívne pre budúci vývoj.

Programovací jazyk Python

Python je výkonný, elegantný programovací jazyk ktorý je ľahko čitateľný a zrozumiteľný. Programovací jazyk Python bol vytvorený v roku 1991 a jeho tvorcom je Guide van Rossum. Má množstvo funkcií, spoločných pre mnoho ďalších jazykov. Ide o voľne dostupný softvér, ktorý je podporený veľkou komunitou expertov. Hovorí sa: “Akonáhle sa naučíte Python, každý iný jazyk, ktorý sa chcete naučiť, by mal byť pre vás už dosť známy…”

Využitie Pythonu

  1. Vytváranie webových aplikácií na serveri.
  2. Pripojiť k databázovým systémom.
  3. Čítať a upravovať súbory.
  4. Použiť na spracovanie veľkého množstva dát.
  5. Použiť na vývoj softvéru.

Výhody Pythonu

  1. Python je flexibilný programovací jazyk, ktorý poskytuje širokú škálu knižníc a nástrojov na analýzu dát, široko používaný v oblasti strojového učenia a umelej inteligencie
  2. Funguje na rôznych platformách (Windows, Mac, Linux, Raspberry Pi atď.).
  3. Má jednoduchý spôsob zápisu dát.
  4. Syntax je prispôsobený na tvorbu programov.
  5. Python je interpretovaný jazyk, čo znamená, že kód môže byť vykonaný hneď, ako je napísaný. To znamená, že prototypovanie môže byť veľmi rýchle.
  6. Python môže pracovať viacerými spôsobmi.

Kde sa Python používa?

Štátne, verejné weby a veľké portály ako weby telefónnych operátorov a bánk, inteligentné zariadenia, smartfóny s operačným systémom Android, čipové karty, desktopové aplikácie, videohry.

kde sa používa python programovací jazyk

Aké spoločnosti Python využívajú?

Dell, Ministerstvo zdravotníctva SR, Lidl, Henkel, Niké, Accenture, Telekom, Siemens, Swiss Re, Tatra banka, ESET, Slovenská sporiteľňa, AT&T, VOLKSWAGEN, Union, Orange

Aké programy a nástroje sú vhodné na programovanie v Pythone?

PyCharm, Anaconda, Idlex, NetBeans, Eclipse, Microsoft Visual Studio, Notepad++, Jupyter

Kurzy Python a VITA Academy

Všetky kurzy, ktoré potrebujete na zvládnutie jazyka Python nájdete na našich stránkach. Či ste profesionál alebo začiatočník, máme kurzy naozaj pre všetkých.

Programovací jazyk Java

Java je viacúčelový, objektovo orientovaný programovací jazyk, ktorý vyvinul v roku 1995 James Gosling v tom čase pracoval pre spoločnosť Sun Microsystems.(Začiatok práce na Jave je od roku 1991 a pôvodne sa projekt volal OAK. Meno Java získal podľa druhu kávy z Indonézie) Je rýchly, bezpečný a spoľahlivý a spolu s jazykmi Python, C, C++ a C# patrí dlhodobo medzi najpoužívanejšie programovacie jazyky. Java je bezplatný programovací jazyk, ktorý je možné stiahnuť a používať zadarmo. V posledných rokoch je zreteľný jej rozmach aj v cloude, blockchaine a najnovšie aj v aplikáciách založených na strojovom učení a umelej inteligencii (AI). Pre všetky tieto oblasti existujú komplexné knižnice a frameworky, ktoré zrýchľujú vývoj softvéru a uľahčujú jeho integráciu.

Využitie Javy

Najčastejšie sa využíva na vývoj softvéru, Big Data, serverových back-endov, mobilných, desktopových alebo webových Java aplikácií, no skvelo poslúži napríklad aj v oblasti vývoja umelej inteligencie či strojového učenia. Zároveň ide o interpretovaný jazyk, ktorý sa ľahko prenáša medzi jednotlivými platformami. Zdrojový kód napísaný v Jave tak možno spustiť všade bez ohľadu na danú platformu či operačný systém.

Výhody Java

  1. Java je univerzálny a funkčný programovací jazyk
  2. Programovací jazyk Java je vhodný pre úplných začiatočníkov
  3. Pri tvorbe aplikácií nie je potrebná správa pamäte
  4. Veľká komunita programátorov
  5. Vysoký dopyt po programátoroch a výborné platové ohodnotenie

Kde sa Java používa?

Softvérový vývoj širokého spektra aplikácií, webových, podnikových, mobilných a herných, finančný sektor na vývoj softvéru pre bankové systémy, telekomunikačné systémy, inteligentné domácnosti, priemyselné systémy, vzdelávací sektor

Aké spoločnosti Javu využívajú?

Niké, UNIQA, Telekom, Siemens, Slovensko IT, Západoslovenská energetika, localhost, ESET, SOFTEC, VÚB, GlobalLogic, IBM, Lenovo, Swiss Re, Tatra banka, Unicorn, Websupport, Accenture, AT&T

Aké programy, nástroje a vývojové prostredia sú vhodné na programovanie v Jave?

NetBeans, Eclipse, IntelliJ IDEA, produkty Jetbrains

Kurzy Java a VITA Academy

Všetky kurzy, ktoré potrebujete na zvládnutie jazyka Java nájdete na našich stránkach. Či ste profesionál alebo začiatočník, máme kurzy naozaj pre všetkých.

Programovací jazyk JavaScript

JavaScript je objektovo orientovaný jazyk, ktorého autorom je Brendan Eich z niekdajšej spoločnosti Netscape Communications Corporations a bol vyvinutý v roku 1995. Jeho syntax patrí do rodiny jazykov C/C++/Java, ale JavaScript je od týchto jazykov zásadne odlišný. Pre verziu spoločnosti Microsoft je použitý názov JScript, ktorý je podporovaný platformou .NET. JavaScript je interpretovaný jazyk. Umožňuje dynamickú interakciu používateľa s webstránkou a zmeny obsahu bez potreby jej aktualizácie. JavaScript má mnoho funkcií a vlastností, ktoré ho robia atraktívnym pre vývoj webových aplikácií: JavaScript podporuje funkcionálne programovanie, čo znamená, že funkcie sú v jazyku prvotriedne objekty. To umožňuje vývojárom vytvárať funkcie, ktoré môžu byť použité ako argumenty iných funkcií. Zároveň môže byť použitý na všetkých platformách, vrátane počítačov, smartfónov, tabletov a iných zariadení. JavaScript má mnoho knižníc a frameworkov, ktoré umožňujú rýchly a efektívny vývoj aplikácií. Medzi najpopulárnejšie patrí jQuery, React, Angular a Vue.

Využitie JavaScriptu

  • Tvorba interaktívnych webových stránok: JavaScript umožňuje pridávať dynamické prvky, ako sú animácie, vyskakovacie okná, formuláre a validácie.
  • Vývoj webových aplikácií: V kombinácii s rámcami ako React, Angular alebo Vue.js sa používa na tvorbu komplexných webových aplikácií.
  • Manipulácia s DOM (Document Object Model): Umožňuje dynamicky meniť obsah a štruktúru webových stránok bez nutnosti ich opätovného načítania.
  • Vývoj mobilných aplikácií: Pomocou nástrojov ako React Native sa JavaScript používa na vývoj multiplatformových mobilných aplikácií.
  • Vývoj serverových aplikácií: Vďaka Node.js je možné používať JavaScript aj na strane servera na tvorbu škálovateľných aplikácií.
  • Hry na webe: JavaScript sa využíva na tvorbu jednoduchých 2D a 3D hier priamo v prehliadači.
  • Práca s API: Umožňuje komunikáciu s API a manipuláciu s dátami v reálnom čase (napr. načítanie obsahu z externých zdrojov).

 

kde sa používa javascript programovací jazyk

Výhody JavaScript

  1. Interaktivita a dynamika – môžete meniť obsah, štýl a vlastnosti elementov stránky na základe akcií používateľa alebo iných podmienok.
  2. JavaScript poskytuje možnosť manipulovať s DOM (Document Object Model), ktorý predstavuje štruktúru a obsah webových stránok.
  3. JavaScript umožňuje definovať a spracovávať rôzne udalosti, ako sú kliknutia, klávesové stlačenia, odosielanie formulárov a mnoho ďalších.
  4. Umožňuje spracovávať a manipulovať s dátami na strane klienta. Môžete pracovať s textovými reťazcami, číslami, poliami, objektami a ďalšími dátovými typmi.
  5. JavaScript podporuje asynchrónne volania na server pomocou AJAX (Asynchronous JavaScript and XML). Týmto spôsobom môžete načítať alebo odoslať dáta na server bez nutnosti obnovenia celej stránky. To umožňuje rýchle a plynulé načítavanie a aktualizáciu obsahu stránky.
  6. JavaScript má veľké množstvo rozšírení a knižníc, ktoré vývojárom uľahčujú prácu a poskytujú rôzne funkcionality. Knižnice, ako napríklad jQuery, React, Vue.js, umožňujú rýchlejší vývoj aplikácií a poskytujú špecifické nástroje a komponenty pre rôzne účely.

Kde sa JavaScript používa?

Internetové stránky, informačné systémy a intranet, mobilné aplikácie, LMS a CMS systémy, eshopy, blogy, serverový vývoj, rozšírenia pre prehliadače

Aké spoločnosti JavaScript využívajú?

Slovenská sporiteľňa, ESET, PwC, Tatra banka, Descartes Systems, InterWay, Národná diaľničná spoločnosť, Websupport

Aké programy, nástroje a vývojové prostredia sú vhodné na programovanie v JavaScripte?

NetBeans, Eclipse, WebStorm, produkty Jetbrains

Kurzy Javascript a VITA Academy

Všetky kurzy, ktoré potrebujete na zvládnutie jazyka Java nájdete na našich stránkach. Či ste profesionál alebo začiatočník, máme kurzy naozaj pre všetkých.

Programovací jazyk C++

C++ je najpopulárnejší multiplatformový programovací jazyk, ktorý sa používa na vytváranie aplikácií a softvéru, ako sú OS, hry, softvér elektronického obchodu atď. Bol vyvinutý Bjarne Stroustrupom v roku 1983v spoločnosti Bell Labs ako rozšírenie jazyka C. Podľa Stroustrupa “Meno znamená evolučnú povahu zmien z jazyka C“ C++ je vhodný pre širokú škálu aplikácií, od vysoko výkonných systémov po softvérové projekty rôznej veľkosti. Tento jazyk je široko používaný vo vývoji operačných systémov, herného priemyslu, softvéru pre vstavané systémy, finančných aplikáciách a mnohých ďalších oblastiach. C++ je tiež široko podporovaný v rôznych vývojárskych prostrediach a komunitách, čo umožňuje vývojárom efektívne vytvárať a udržiavať výkonný a spoľahlivý kód.

Využitie C++

C++ je všeobecný programovací jazyk, ktorý je možné použiť na vývoj širokého spektra aplikácií ako napr:

  1. Vývoj hier
  2. Virtuálna realita
  3. Simulácie v reálnom čase
  4. Prehliadače, OS a databázy

Výhody C++

  1. C++ je jedným z najpoužívanejších a najpopulárnejších programovacích jazykov.
  2. C++ sa používa pri vytváraní operačných systémov, vstavaných systémov a grafických používateľských rozhraní.
  3. Je to objektovo orientovaný programovací jazyk, ktorý implementuje všetky koncepty OOP.
  4. Dá sa použiť na vytváranie aplikácií, ktoré sa dajú prispôsobiť viacerým platformám.
  5. C++ sa ľahko učí, takže si ho môžete vybrať ako svoj prvý programovací jazyk.
  6. Syntax je podobný C, Java a C#.

Kde sa C++ používa?

Vývoj operačných systémov, zariadenia IoT, embedded systémy, senzory, riadiace jednotky, hráčska a grafická tvorba, finančný a obchodný softvér, vedecké a technické aplikácie

Aké spoločnosti C++ využívajú?

Scheidt & Bachmann, Innovatrics, Siemens, ESET, Dell, SIA Central Europe, Slovenská sporiteľňa, IBM, Lenovo

Aké programy, nástroje a vývojové prostredia sú vhodné na programovanie v C++?

Microsoft Visual Studio, NetBeans, Eclipse, CLion, produkty Jetbrains, Code::Blocks

Kurzy C++ a VITA Academy

Všetky kurzy, ktoré potrebujete na zvládnutie jazyka C++ nájdete na našich stránkach. Či ste profesionál alebo začiatočník, máme kurzy naozaj pre všetkých.

Programovací jazyk C#

Programovací jazyk C# bol vytvorený spoločnosťou Microsoft, ktorá jeho prvú verziu uviedla na softvérový trh v roku 2002. C# je primárne objektovo orientovaný programovací jazyk. Jazyk C# bol vytvorený špeciálne pre potreby vývojovo exekučnej platformy Microsoft .NET Framework, ktorá ponúka vývojárom metodiky, nástroje a technológie pre vytváranie rozmanitých typov počítačových aplikácií určených pre operačné systémy Windows a web.

Využitie C#

Väčšina webových aplikácií a služieb súvisiacich s produktmi spoločnosti Microsoft je napísaná v jazyku C#. Jazyk C# sa používa k vývoju desktopových aplikácií pre systém Windows. Napríklad Microsoft Visual Studio, Paint.NET sú napísané v jazyku C#. Platforma .NET, presnejšie Windows Forms, je využitá v aplikáciách ako Skype alebo Microsoft Office. Používa sa k vytváraniu 2D a 3D počítačových her. Jazyk C# sa používa aj k vývoji mobilných aplikácií. Existujú platformy (napríklad Xamarin), ktoré umožňujú spustiť kód v jazyku C# na rôznych systémoch vrátane mobilných OS Android a iOS. V roku 2018 bola do programovacieho prostredia .NET pridaná knižnica ML.NET, ktorá umožňuje používať modely strojového učenia.

Výhody C#

  1. Jednoduchý syntax
  2. Veľká komunita expertov
  3. Žiadaný u zamestnávateľov
  4. Vývoj aplikácií naprieč platformami
  5. ASP.NET – aplikácia na programovanie dynamických webstránok
  6. Je možné ho použiť pre vývoj hier pre PC (Najlepšie v kombinácií s Unreal Engine)

Kde sa C# používa?

Vývoj desktopových, webových a mobilných aplikácií, hráčska a grafická tvorba, finančný a obchodný softvér, vývoj backendových systémov

Aké spoločnosti C# využívajú?

Scheidt & Bachmann, Innovatrics, Siemens, GlobalLogic, ESET, Dell, STENGL, SIA Central Europe, Slovenská sporiteľňa, IBM, Lenovo

Aké programy, nástroje a vývojové prostredia sú vhodné na programovanie v C#?

Microsoft Visual Studio, ReSharper, Eclipse, produkty Jetbrains

Kurzy C# a VITA Academy

Všetky kurzy, ktoré potrebujete na zvládnutie jazyka C# nájdete na našich stránkach. Či ste profesionál alebo začiatočník, máme kurzy naozaj pre všetkých.

kde sa používa C# .NET programovací jazyk

Programovací jazyk PHP

PHP znamená Hypertext Preprocesor. Je to skriptovací jazyk vkladaný do HTML kódu. Základy PHP vytvoril Rasmus Lenrdorf v roku 1994. Veľká časť syntaxe je ovplyvnená jazykmi C, JAVA a PERL. Cieľom tohto jazyka je umožniť webovým vývojárom rýchlo písať dynamicky generované stránky. PHP funguje na podobnom princípe ako SSJS a ASP, na rozdiel od nich je však freeware. Je nezávislý  na platforme (existujú verzie pre Windows, UNIX, LINUX). Táto technológia nie je viazaná na žiadny server, najlepšie je však implementovaná na serveroch APACHE a NGINX. Skripty v PHP sú spravidla kratšie a čitateľnejšie ako ekvivalentné skripty v ASP. Od apríla 2007 viac ako 20 miliónov internetových domén využíva PHP a mod_php bolo zaznamenané ako najpopulárnejší Apache HTTP  Serverový modul.

Využitie PHP

  1. Tvorba webstránok
  2. Skriptovanie z príkazového riadku alebo klientovo orientované aplikácie s grafickým rozhraním
  3. PHP môže byť nasadené na väčšine Webových serverov, operačných systémov a platformách a môže sa používať v spojení s mnohými relačnými databázam

Výhody PHP

  1. Jednoduchosť: PHP je relatívne ľahko naučiteľný a používaný jazyk, ktorý nevyžaduje zložité programovacie zručnosti.
  2. Open-source: PHP je dostupný zadarmo ako open-source softvér, čo znamená, že komunita neustále pracuje na jeho zlepšovaní.
  3. Vysoká kompatibilita s databázami: PHP podporuje široké spektrum databáz, ako sú MySQL, PostgreSQL, MongoDB, a ďalšie.
  4. Multiplatformovosť: PHP funguje na rôznych operačných systémoch vrátane Windows, Linux a macOS.
  5. Rýchlosť vykonávania: PHP skripty sa vykonávajú priamo na serveri, čo znižuje nároky na klientské zariadenie.
  6. Široká podpora komunity: PHP má veľkú používateľskú základňu, čo znamená dostupnosť mnohých knižníc, rámcov a zdrojov pomoci.
  7. Flexibilita a prispôsobivosť: PHP umožňuje jednoduché kombinovanie s HTML, JavaScriptom a CSS, čo je výhodné pre tvorbu dynamických webových stránok.
  8. Rozšíriteľnosť pomocou modulov: PHP má mnoho dostupných modulov a rozšírení, ktoré môžu zjednodušiť a zlepšiť vývoj aplikácií.
  9. Bezproblémová integrácia s webovými servermi: PHP je kompatibilný s hlavnými webovými servermi, ako sú Apache a Nginx.
  10. Rozsiahla dokumentácia: PHP má bohatú a dobre udržiavanú dokumentáciu, ktorá je k dispozícii pre vývojárov na každej úrovni skúseností.

Kde sa PHP používa?

Webové stránky, webové aplikácie, e-commerce platformy, CMS (Content Management System), portály a sociálne siete

Aké spoločnosti PHP využívajú?

Websupport, Národná diaľničná spoločnosť, GymBeam, CTSolutions, STEP software, UNIZDRAV Prešov, SPORTISIMO, Lenovo, SuperFaktura, MaxiTicket

Aké programy, nástroje a vývojové prostredia sú vhodné na programovanie v PHP?

PhpStorm, Netbeans, Microsoft Visual Studio, Eclipse, produkty Jetbrains

Kurzy PHP a VITA Academy

Všetky kurzy, ktoré potrebujete na zvládnutie jazyka PHP, nájdete na našich stránkach. Nezáleží na tom, či ste začiatočník alebo skúsený profesionál, máme pre vás kurzy, ktoré vám pomôžu posunúť sa ďalej.

Programovací jazyk SQL

Structured Query Language (SQL) je počítačový dopytovací jazyk na manipuláciu s databázami ako výber, vkladanie, úprava a mazanie a pod. V súčasnosti je to najpoužívanejší jazyk tohto druhu. V našej terminológii ako SQL chápeme pripravenú databázu, do ktorej môže používateľ vstupovať a využívať jej obsah (podľa svojho uváženia) v súvislosti s prevádzkovanou aplikáciou. V súvislosti s www stránkami a väčšinou v spojitosti s PHP sa v súčasnosti na platformách, na akých tento hosting beží, najčastejšie používajú MySQL, MariaDB a PostgreSQL.

Využitie SQL

  1. Používa sa na webových stránkach na ukladanie a spracovanie údajov (napríklad Facebook používa SQL).
  2. SQL je najbežnejšie používaný databázový dopytovací jazyk, takže ho používa takmer každá spoločnosť, ktorá potrebuje uchovávať relačné dáta.

Výhody SQL

  1. Operácie ako vkladanie, mazanie, manipulácia s údajmi sa tiež vykonajú takmer okamžite.
  2. Na získanie údajov nie je potrebný veľký počet riadkov kódu. Používajú sa všetky základné kľúčové slová ako SELECT, INSERT INTO, UPDATE, atď. a taktiež syntaktické pravidlá nie sú v SQL zložité, čo z neho robí používateľsky príjemný jazyk.
  3. Vďaka dokumentácii a dlhoročnému etablovaniu poskytuje všetkým svojim používateľom jednotnú platformu na celom svete.
  4. Môže byť použitý v programoch v PC, serveroch, notebookoch nezávisle od akejkoľvek platformy (operačný systém atď.). Môže byť tiež zabudovaný s inými aplikáciami podľa potreby / požiadavky / použitia.
  5. Ľahko sa učí, odpovede na zložité otázky je možné získať v priebehu niekoľkých minút.
  6. Databázy SQL majú vstavané nástroje na zálohovanie a obnovu, ktoré pomáhajú obnoviť údaje v prípade zlyhania systému.

Kde sa SQL používa?

Databázové systémy, Business Intelligence systémy, SAP, webové a mobilné aplikácie, servery, reportovacie a analytické systémy

Aké spoločnosti SQL využívajú?

Websupport, KODYS, STEP software, Siemens, Všeobecná úverová banka, SmartBase, Orange

Aké programy, nástroje a vývojové prostredia sú vhodné na programovanie v SQL?

Dbeaver, DataGrip, Microsoft Visual Studio, produkty Jetbrains

Kurzy SQL a VITA Academy

Všetky kurzy, ktoré potrebujete na zvládnutie jazyka SQL, nájdete opäť na našich stránkach. Či už ste úplný začiatočník alebo pokročilý profesionál, máme pre vás kurzy, ktoré vás posunú na ďalšiu úroveň.

Prehľad výhod a nevýhod programovacích jazykov

tabuľka prehľad programovacích jazykov výhody nevýhody

Staňte sa programátorom cez VITA Academy

Výber správneho programovacieho jazyka je dôležitým krokom na ceste k úspešnej kariére programátora. Pri rozhodovaní zvážte, v akej oblasti chcete pracovať – programovanie webstránok, dátová analytika, umelá inteligencia alebo vývoj mobilných aplikácií. Popularita jazyka a jeho dopyt na trhu práce tiež zohrávajú veľkú rolu, pretože ovplyvňujú vaše šance nájsť si zamestnanie.

VITA Academy je ideálne miesto, kde sa môžete naučiť programovať, či už začínate, alebo chcete zdokonaliť svoje zručnosti. Naše kurzy sú navrhnuté tak, aby vám poskytli praktické skúsenosti a zručnosti v rôznych oblastiach programovania. VITA Academy využíva filozofiu a vzdelávaciu metódu learning by doing. Učíme sa na praktických príkladoch zábavnou formou. Ide o praktické vzdelávanie, kde si osvojíte odporúčané postupy (best practices) a zároveň sa naučíte čomu sa vyhýbať a načo si dať pozor tzv. zlyhania (faily).

Najobľúbenejšie kurzy programovania pre začiatočníkov

1. Online kurz Python a Jupyter I. Začiatočník: Tento kurz je ideálny pre začiatočníkov, ktorí sa chcú naučiť pracovať s Jupyter Notebook a programovacím jazykom Python.

2. Online kurz Java I. Začiatočník: V prípade, že sa chcete naučiť používať programovací jazyk Java, tento kurz je práve pre vás.

3. Online kurz SQL I. Začiatočník: Ak chcete naučiť používať pracovať s databázami a tabuľkami, tento kurz je práve pre vás ideálny.

4. Online kurz JavaScript I. Začiatočník: Radi by ste sa naučili ako implementovať jazyk JavaScript do svojich webových stránok, prípadne pracovať s objektami, funkciami alebo upravovať pamäť? Po absolvovaní kurzu to všetko zvládnete.

5. Online kurz VBA Automatizácia I. Začiatočník: Určený pre všetkých, ktorí sa chcú naučiť automatizovať svoju prácu, ušetriť energiu a získať časovú úsporu. Potom kurz na automatizáciu vo VBA je pre vás ako ideálny.

Najobľúbenejšie kurzy programovania pre pokročilých

1. Online kurz Python II. Mierne Pokročilý: Je určený pre tých, ktorí už majú základné znalosti Pythonu a chcú si rozšíriť svoje schopnosti. V tomto akreditovanom kurze sa naučíte pracovať s pokročilejšími dátovými štruktúrami, využívať knižnice pre manipuláciu s dátami a vytvárať efektívnejšie skripty.

2. Online kurz C# IV. WPF a XAML: Jediný akreditovaný a certifikovaný kurz na C# na Slovensku! Skvelá voľba ak sa chcete naučiť  jazyk C#, XAML a framework WPF. Budete vedieť tvoriť vlastné desktopové aplikácie.

3. Online kurz Java IV. Pokročilý: Jediný akreditovaný a certifikovaný kurz na programovací jazyk Java na Slovensku je určený pre vás, ak sa chcete naučiť pracovať s pokročilými konceptami v Jave ako sú generika a kolekcie.

4. Online kurz Optimalizácia SQL Dopytov pre SQLite, MySQL, PostgreSQL, Microsoft SQL Server: Ak sa chcete skutočne naučiť používať Optimalizácia SQL Dopytov, tak toto je ideálny online kurz pre vás.)

5. Štatistika Jazyk R – Spracovanie a Vizualizácia Dát: Je akreditovaný kurz určený pre tých, ktorí chcú efektívne spracovávať a vizualizovať dáta pomocou programovacieho jazyka R. Naučíte sa analyzovať štatistické údaje, vytvárať prehľadné grafy a reporty, a využívať pokročilé nástroje na vizualizáciu dát. Kurz je ideálny pre študentov, vedcov a profesionálov, ktorí potrebujú získať praktické zručnosti v oblasti dátovej analýzy a vizualizácie.

Záver a odporúčania k programovacím jazykom

V rokoch 2024 a v budúcnosti v roku 2025 naďalej budú dominujú programovacie jazyky ako Python a JavaScript, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou rôznych oblastí vrátane webového vývoja, umelej inteligencie, a dátovej analýzy. Pre profesionálov v IT je nevyhnutné udržiavať si aktuálne znalosti týchto jazykov, keďže ich univerzálnosť a dopyt na trhu neustále rastú. Java a C# si udržiavajú svoje miesto v korporátnom prostredí vďaka robustnosti a dlhodobej stabilite.

Odporúča sa pravidelne rozširovať svoje zručnosti v týchto jazykoch a prispôsobiť sa novým technologickým trendom. Pre vývojárov je dôležité využiť tieto jazyky nielen pre špecifické projekty, ale aj v širšom kontexte digitálnej transformácie, kde inovácie zohrávajú kľúčovú úlohu. Taktiež by mali sledovať nové technológie a nástroje, ktoré môžu podporiť ich rozvoj. Investícia do zlepšovania odbornosti v týchto jazykoch nielen zvyšuje profesionálnu hodnotu jednotlivcov, ale aj umožňuje firmám udržať si konkurenčnú výhodu na trhu.  Vývojári by mali dbať na neustálu aktualizáciu svojich zručností a venovať sa aj širším technickým trendom, ako sú vývojové nástroje a DevOps, ktoré dopĺňajú programovacie jazyky.

VITA Academy vás pripraví na úspešnú kariéru v IT svete. Vyberte si kurz programovania a začnite študovať ešte dnes!

Objavte online kurzy programovania

Použité zdroje a literatúra programovacie jazyky

  1. Schneider K, Venn B and Mühlhaus T. Plotly.NET: A fully featured charting library for .NET programming languages. F1000Research 2024, 11:1094 (https://doi.org/10.12688/f1000research.123971.2
  2. Lo, C.-A., Lin, Y.-T., & Wu, C.-C. (2015). Which Programming Language Should Students Learn First? A Comparison of Java and Python. 2015 International Conference on Learning and Teaching in Computing and Engineering. doi:10.1109/latice.2015.15
  3. Prechelt, L. (2000). An empirical comparison of seven programming languages. Computer, 33(10), 23–29. doi:10.1109/2.876288
  4. AMOS. Programovacie paradigmy. [online]. Dostupné na: https://amos.ukf.sk/mod/book/view.php?id=1281&chapterid=829
  5. LUČNÝ, Andrej. Kognitívna veda a programovanie. [online]. Dostupné na: https://cogsci.fmph.uniba.sk/kuz2015/zbornik/prispevky/lucny.pdf
  6. FIIT STU. Úvod do objektovo orientovaného programovania. [online]. Dostupné na: https://www.fiit.stuba.sk/buxus/docs/edicna_cinnost/ucebne_texty/oop_uvod-str.pdf
  7. ITNETWORK. Úvod do funkcionálního programování v Haskellu. [online]. Dostupné na: https://www.itnetwork.sk/programovani/haskell/uvod-do-funkcionalniho-programovani
  8. CLOUD 9. Výučbové materiály k programovaniu. [online]. Dostupné na: https://cloud-9.edupage.org/cloud?z%3AHHT%2Fq1WDfs4pY610HomhvkG%2FFHzRPgQ5iApuISFs8Yx8Cy9EfdgOVuPvBK53tFwO
  9. CITESEERX. Research on programming languages. [online]. Dostupné na: https://citeseerx.ist.psu.edu/document?repid=rep1&type=pdf&doi=1f2ee3831eebfc97bfafd514ca2abb7e2c5c86bb
  10. CODERAMA. JavaScript – Slovník pojmov. [online]. Dostupné na: https://coderama.com/slovnik/javascript
  11. PROGRAMIZ. C++ programming guide. [online]. Dostupné na: https://www.programiz.com/cpp-programming
  12. ITNETWORK. 7 dôvodov prečo milovať C#. [online]. Dostupné na: https://www.itnetwork.cz/blog/7-duvodu-proc-milovat-csharp
  13. UPJŠ. PHP programovanie. [online]. Dostupné na: https://di.ics.upjs.sk/informatika_na_zs_ss/studijny_material/programovanie_internet/php/php1.htm
  14. GEEKSFORGEEKS. Advantages and disadvantages of SQL. [online]. Dostupné na: https://www.geeksforgeeks.org/advantages-and-disadvantages-of-sql/

Autor

Miroslav Reiter

Programátor, manažér a marketér, ktorý mudruje vo vlastnej vzdelávacej spoločnosti IT Academy. Workoholik so 134 certifikáciami a 13 titulmi. Vytvoril som vzdelávaciu platformu vita.sk, pretože milujem vzdelávanie a všetko čo k nemu patrí. Pomáham firmám ale aj jednotlivcom zlepšovať ich podnikanie a IT. Certifikácie: Microsoft certifikovaný tréner, Google certifikovaný tréner, ITIL, PRINCE2 tréner. 40000+ vyškolených klientov a 1000+ firiem, ktorým som pomohol Referencie: Národná Rada SR, Slovnaft, IBM, Panasonic, Ministerstvo obrany SR, ČSOB, Generali, Tatra banka, Európska komisia, SPP, Pixel Federation, ESET.