Čo je titul MBA a má zmysel MBA študovať?

Ak ste aktuálne zamestnaný alebo hľadáte novú prácu, tak určite vnímate dynamiku a konkurenciu v dnešnom pracovnom prostredí. Rast technologických inovácií a nové trendy nás neustále motivujú vzdelávať sa. Chcete udržať krok s požiadavkami zamestnávateľov? Vedieť pohotovo reagovať na výzvy trhu? Venujte čas zdokonaľovaniu svojich hard a soft skills.

Každá skúsenosť alebo zručnosť navyše je bonusom, ktorý vás odlišuje od ostatných kandidátov. Dôležité je vedieť, ako ich preukázať. Aj z tohto dôvodu je postgraduálne štúdium žiadanejšie ako kedykoľvek predtým. Ale ktorý program si vybrať? Ako uvádza Study International, štúdium MBA patrí medzi najvšestrannejšie a najvyhľadávanejšie postgraduálne tituly na celom svete. Najväčšia svetová aliancia pre ekonomické vzdelávanie AACSB uvádza, že v rokoch 2020 – 2021 bolo zapísaných v programoch MBA viac ako 250 000 študentov po celom svete.

Kým vysoké školy kladú dôraz najmä na teoretické vedomosti, postgraduálne programy dávajú študentom príležitosť spojiť teóriu s praxou a prehĺbiť poznatky s aktuálnymi trendami v oblasti, ktorej sa chcú venovať.

Z prieskumov vyšlo, že top 3 zručnosti, ktoré absolventi MBA získali sú:

  • vodcovstvo (leadership)
  • strategické myslenie (strategic thinking)
  • schopnosť riešiť problémy (problem solving)

Čo je to titul MBA ?

MBA je skratkou pre Master of Business Administration. Je to profesijný postgraduálny manažérsky titul. Ide o manažérsky vzdelávací program, ktorý na Slovensku zaraďujeme do kategórie celoživotného vzdelávania. MBA je zameraný na štúdium obchodného manažmentu, podnikateľských zručností, financií, marketingu, ľudských zdrojov, operácií, stratégie ale aj informačných technológií čiže IT. Nie je náhradou vysokoškolského vzdelania, slúži skôr na doplnenie a rozšírenie vedomostí. Často ho nesprávne nájdete zaradený ako postgraduálny akademický titul. Takže ešte raz, je to profesijný titul a nie akademický magisterský titul. Jeho úroveň je porovnateľná s magisterským štúdium. MBA vzdelávacie programy zvyčajne ponúkajú na vysoké školy, univerzity a súkromné vzdelávacie spoločnosti a trvajú 1 až 2 roky. Naše vzdelávacie programy MBA obsahujú online kurzy, ktoré poskytujú študentom komplexné vedomosti a zručnosti potrebné na úspešnú kariéru v oblasti podnikania, manažmentu, marketingu, ľudských zdrojov a IT. Dĺžka našich vzdelávacích MBA programov je 1 rok.

Čo je mini MBA?

Mini MBA je skratka pre Micro Master of Business Administration. Ide o intenzívny a zrýchlený program, ktorý študentom poskytuje základné vedomosti a zručnosti v oblasti podnikania, marketingu a IT. Mini MBA programy zvyčajne trvajú niekoľko mesiacov až 1 rok. Mini MBA programy sú ideálnou voľbou pre jednotlivcov, ktorí hľadajú získanie vedomostí a zručností v oblasti podnikania, no nechcú alebo nemajú čas či finančné prostriedky na absolvovanie plnohodnotného MBA programu. Nechce sa vám napríklad sedieť každý celý víkend v škole. VITA poskytuje vzdelávacie programy MBA v online forme, kedy je na vás kedy a kde budete študovať. Nenútime vás chodiť cez víkendy do školy a pariť sa či tam mrznúť. Zároveň ak ste veľmi motivovaný a ambiciózny je možné zvládnuť MBA program za polroka t.j. 6 mesiacov a nemusíte čakať celý rok až dva ako na niektorých univerzitách.

Pre koho je vhodné MBA štúdium?

MBA štúdium je vhodné pre ľudí v strednom, vrcholovom manažmente, podnikateľov, majiteľov firiem, obchodníkov, zamestnancov verejnej, štátnej správy, neziskového sektora či zdravotníctva. Štúdiom MBA nerozvíjate len seba, ale aj korporácie a firmy, v ktorých pracujete. Dnes veľa firiem ponúka ako benefit preplatenie alebo čiastočný príspevok na MBA štúdium. Predsa všetko, čo sa naučíte môžete ďalej uplatniť vo svojej kariére, a tým zlepšiť chod celej organizácie.

Podľa prieskumov sa na MBA štúdium najčastejšie hlásia ľudia nad 28 – 30 rokov. Len 16,4 % študentov začína s programom vo veku 25 rokov. Dôvodom je hlavne to, že si študenti predtým dokončujú svoje vysokoškolské štúdium.

MBA titul akreditácia

Na Slovensku nie je MBA titul akreditovaný Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky. Je považovaný za profesijný, nie akademický titul. MBA, DBA, MPA, MSc. sa nachádzajú v registroch a zoznamoch titulov, ktoré sa dajú používať na Slovensku a v celej Európskej Únií vrátane Veľkej Británie.

V zahraničí má MBA vyššiu hodnotu než iné formy vzdelania. Napríklad vo Veľkej Británii je MBA titul považovaný za najhodnotnejšie vzdelanie pre manažérov. Dôveryhodnosť MBA titulu zvyšujú medzinárodné akreditačné orgány. Pri výbere si preto pozrite či je MBA program akreditovaný a zaručuje kvalitu ponúkaného štúdia. Práve preto poskytujeme MBA vzdelávanie a programy prostredníctvom Britskej akreditácie IES, ktorá má pobočku aj v Českej republike.

MBA titul ako ho správne písať

Na zapisovanie MBA titulu neexistuje jednotné pravidlo. Niekde sa stretnete s označením M.B.A. s bodkami, inde bez bodiek – len MBA. Čo sa týka umiestnenia, to platí všade rovnako. MBA titul sa uvádza za menom, rovnako, ako aj iné typy postgraduálnych titulov. Odporúčame písať titul bez bodiek a veľkými písmenami.

V praxi to vyzerá takto: Mgr. Katka Pekná, MBA.

Ak máte okrem MBA aj ďalšie postgraduálne tituly, uvádzate ich v poradí, v akom ste ich získali, a oddeľujete čiarkami nasledovne: Mgr. Katka Pekná, MBA, MSc.

Čo v prípade, keď máte viac titulov pred menom? Tituly pred menom sa neoddeľujú čiarkou len medzerou. Uvádzajú sa v hierarchickom poradí. To znamená, že ako prvý uvádzate titul s najväčšou váhou.

Napríklad: PhDr. Mgr. Katka Pekná, MBA, MSc.

Ak ste držiteľom viac rovnakých titulov, vložíte medzi ne latinskú spojku et.

Napríklad: Mgr. et Mgr. Katka Pekná.

MBA štúdium

Začiatky 20. storočia v USA symbolizujú pokrok a zmenu. Príchod industrializácie priniesol výrazné inovácie a zmeny v pracovnom prostredí. Spoločnosti zaviedli modernejšie výrobné procesy, vďaka čomu vznikli nové pracovné príležitosti. To ovplyvnilo milióny ľudí po celom svete, ktorí sa presťahovali za „veľkú mláku“ s vidinou lepšieho života.

S nárastom podnikov, technológií a procesov vznikla potreba efektívnej koordinácie oddelení a výrobných procesov. S tým prišiel aj konkurenčný tlak, kedy firmy začali uvažovať, ako strategicky plánovať svoje aktivity a zdroje. Majitelia si zrazu uvedomili, že potrebujú vo firme odborníkov na financie a riadenie. Univerzity potrebovali pripraviť študentov na vedúce pozície, preto do študijných plánov doplnili programy v oblasti podnikania.

MBA titul začali udeľovať pred viac ako 100 rokmi na Harvardskej univerzite Graduate School of Administration (teraz prestížna Harvard Business School). Prvý študijný program navštevovalo 80 študentov. Štúdium prebiehalo podľa výskumu Fredericka Winslowa Taylora, amerického inžiniera a priekopníka v oblasti vedeckého manažmentu. Do Európy sa MBA štúdium dostalo o niečo neskôr – v roku 1957.

Aj, keď hlavný účel MBA zostal rovnaký, obsah štúdia sa rokmi prispôsobuje na aktuálne trendy podnikateľského prostredia. V súčasnosti viaceré MBA programy zakomponovali do štúdia problematiku spoločenskej zodpovednosti podnikov – CSR. Od roku 2021 zahraničné školy ako Stanford GSB, MIT Sloan a HEC Paris uviedli nové témy, ako umelá inteligencia, analýza údajov a strojové učenie.

V priebehu rokov sa nezmenil len obsah výučby, ale aj jej spôsob. Po pandémii koronavírusu začali vzdelávacie inštitúcie ponúkať online MBA programy alebo hybridné študijné programy, ktoré sú kombináciou tradičnej a virtuálnej formy vzdelávania.

online MBA programy a tituly

online MBA programy a tituly

Vysokoškolské štúdium sa od postgraduálneho líši v tom, že je viac zamerané na praktické zručnosti. Študenti sa zaoberajú témou komplexne a do hĺbky. 

Podmienky a požiadavky MBA štúdia

Na prihlásenie do MBA programu potrebujete vysokoškolský titul z bakalárskeho stupňa alebo strednú školu s maturitou. Ak nie ste absolventom vysokej školy podmienkou je ešte manažérska prax, teda vaše skúsenosti z profesionálnej kariéry. Programy MBA nevyžadujú špecifický typ bakalárskeho titulu. Sú otvorené pre kohokoľvek s titulom v akomkoľvek odbore.

Prijímacie podmienky sa však môžu na každej škole líšiť. Niektoré školy vyžadujú od záujemcov aj prijímacie skúšky alebo motivačný pohovor. Iné požadujú absolvovanie testu alebo pohovoru v angličtine.

Pozrite si našu infografiku, v ktorej sme vám pre lepšie pochopenie zosumarizovali náborový proces k MBA štúdiu vo VITA Academy. Od uchádzačov nepožadujeme pohovor v angličtine alebo prijímacie skúšky. 

náborový proces k MBA štúdiu vo VITA Academy

náborový proces k MBA štúdiu vo VITA Academy

Ako prebieha MBA štúdium?

Prvým krokom je výber programu. Chcete sa zlepšiť vo finančnom manažmente? Vyberte si MBA program na mieru. Potom si pošlite prihlášku. Ak spĺňate podmienky, môžete začať s výučbou. Štúdium trvá približne 1 rok. Ak ste šikovný, zvládnete ho absolvovať aj za polroka.

Počas štúdia musíte napísať záverečnú prácu a úspešne ju obhájiť. Ako absolvent získavate diplom, titul MBA a vo VITA Academy aj akreditované osvedčenie a odporúčanie pre potenciálnych zamestnávateľov.

7 výhod pre absolventov MBA štúdia

Absolvovanie MBA štúdia nie je jednoduché. Avšak, výhody, ktoré získate s MBA titulom sú nezanedbateľné. Vo VITA Academy poskytujeme kompletné online vzdelávacie programy, takže nemusíte nikam chodiť. Môžete študovať podľa seba a svojich preferencií t.j. svojim tempom. Za polroka je odporúčané zvládnuť aspoň 4 – 5 kurzov vzdelávacieho programu čiže cca 1 online kurz za mesiac. V kurzoch, ak sú testy musíte dosiahnuť aspoň 80 % a máte neobmedzený počet pokusov.

Ďalšie výhody MBA štúdia:

  • Hlbší prehľad 

MBA štúdium rozšíri vaše doterajšie vedomosti a pomôže komplexne pochopiť fungovanie podniku. Zlepšíte si tak zručnosti v rôznych aspektoch podnikania a naučíte sa, ako riešiť problémy.

  • Zlepšenie hard a soft skills

„MBA vás naučí tvrdé a mäkké zručnosti, ktoré potrebujete v podnikaní,“ tvrdí Vai Schierholz, riaditeľ marketingu pre prijímanie MBA na Harvard Business School.

Vedieť efektívne komunikovať, argumentovať a prezentovať svoje návrhy je kľúčovou vlastnosťou každého podnikateľa. Či už sa rozhodnete založiť vlastný podnik alebo sa uchádzate o vyššiu pracovnú pozíciu, kvalita vašich mäkkých zručností vás posunie vpred. Okrem toho získate aj veľa tvrdých zručností a svoje písomné zručnosti využijete pri písaní záverečnej práce.

  • Zlepšíte si time management 

Väčšina ľudí začína študovať MBA popri práci na plný úväzok. Je možné skĺbiť pracovné a rodinné povinnosti so štúdiom. Hoci s tým na začiatku môžete mať ťažkosti, nakoniec sa naučíte efektívne riadiť svoj čas, čo je cennou zručnosťou nielen v pracovnom, ale aj osobnom živote.

  • Zvýšenie platu/mzdy

Jednou z najlákavejších výhod získania MBA titulu je potenciál zvýšenia platu. S MBA titulom sa môžete vypracovať na pozície manažérov, riaditeľov a vedúcich pracovníkov. S tým prichádza väčšia zodpovednosť, ale aj vyšší plat. Podľa výskumu Filipínskej univerzity absolventi zostávajú na svojich súčasných pracovných pozíciách, pretože vidia príležitosť kariérneho postupu v organizačnej štruktúre firmy.

Podľa štúdií je priemerný plat absolventa MBA o 30 – 50 % vyšší ako pred získaním titulu. Získanie MBA titulu teda nezaručuje konkrétnu výšku platu, ale zvyšuje potenciál zárobku v budúcnosti. Podľa Schierholtza by mali študenti premýšľať o hodnote MBA z dlhodobého hľadiska.

Keď zamierime na Slovensko, priemerný plat absolventa sa pohybuje okolo 2 500 € / mesačne. Presná suma však závisí od práci v konkrétnej oblasti. Podľa MBA Central však vysoký plat nie je jediným lákadlom uchádzačov. Študenti vidia hodnotu práve v rozšírení svojich pracovných vyhliadok.

  • Nové pracovné príležitosti

MBA titul vám otvorí dvere k novým pracovným príležitostiam. Počas štúdia nadobudnete nové zručnosti, ktoré z vás robia vhodného kandidáta na rôzne pracovné pozície. Zamestnávatelia často uprednostnia MBA kandidátov, pretože vedia, že majú jedinečné zručnosti, ktoré im vo firme chýbajú. Titul MBA dokazuje vašu schopnosť učiť sa a viesť tím.

Viaceré štúdie zistili, že vďaka MBA titulu majú absolventi väčšiu kontrolu nad svojou kariérou. Môžu vyjednávať lepšie dohody so svojimi zamestnávateľmi, najmä pokiaľ ide o to získať viac zodpovednosti vo svojich zamestnaniach. (Mihail, Elefterie, 2006)

  • Osobnostný rast

MBA je považovaný za prestížny titul, ktorý dokazuje vaše profesijné vedomosti a zručnosti. Úspešné absolvovanie programu vám určite zvýši sebadôveru a zlepší schopnosť prezentovať sa na trhu práce.

Sturges tvrdí, že zvýšenie sebavedomia viedlo študentov k lepšiemu sebauvedomeniu a jasnejšiemu smerovaniu kariéry. Absolventi sú v práci pripravení prevziať aj náročnejšie úlohy a zodpovednosť. (Hay, Hodgkinson, 2006).

  • Prepojenie teórie a praxe

Štúdium MBA nie je o bifľovaní poučiek. Dostanete praktické znalosti, ktoré vás naučia, ako strategicky a kriticky myslieť. Budete pracovať na reálnych zadaniach a navrhovať riešenia. Vďaka tomu sa naučíte čeliť výzvam v budúcnosti a prinášať holistický pohľad na riešenie problémov.

Ako prebieha MBA štúdium

Ako prebieha MBA štúdium

MBA štúdium online

MBA štúdium môžete absolvovať ako v zahraničí, tak aj na Slovensku. Vzhľadom na to, že si tento moderný spôsob vzdelávania vyžaduje väčšiu investíciu, často sa na MBA programy hlásia ľudia, ktorí už pracujú a chcú postúpiť na vyššiu pozíciu. Ak vám pracovné alebo rodinné povinnosti nedovoľujú cestovať, vzdelávajte sa z pohodlia domova. Online MBA štúdiom ušetríte čas aj náklady na dopravu.

Na úspešné zvládnutie online štúdia je dôležitá sebadisciplína. Pre online študentov môže byť náročnejšie udržať si motiváciu, keďže sa nestretávajú so spolužiakmi a nemajú príležitosť rozvíjať sociálne kontakty.

Ako si vybrať MBA odbor?

Je len na vás či sa rozhodnete pre štúdium všeobecného MBA alebo sa zameriate na konkrétnu oblasť, ako marketing, obchodný manažment, finančný manažment, projektové riadenie a mnoho ďalších. Len vo VITA Academy nájdete 20 rôznych vzdelávacích MBA programov na mieru. Programy sa líšia cenou, obsahom a spôsobom výučby. Najskôr porozmýšľajte, čo chcete štúdiom dosiahnuť.

Odpovedzte si na tieto otázky:

  1. Aké sú moje kariérne sny a ciele?
  2. Kde sa vidím o 3 až 5 rokov?
  3. Potrebujem MBA titul na dosiahnutie svojich cieľov?
  4. Aké sú moje doterajšie pracovné skúsenosti?
  5. Čo sa mi v pracovnom živote zatiaľ podarilo?
  6. Aké sú moje silné a slabé stránky?
  7. Chcem sa špecializovať? Ak áno, v akej oblasti?
  8. Mám dostatok času na vzdelávanie?

MBA štúdium je ideálne pre tých, ktorí ašpirujú na manažérske pozície alebo plánujú vlastné podnikanie. Pri výbere skontrolujte akreditáciu programu, dĺžku/formu štúdia a prezrite si aj osnovu a lektorov, ktorí vás budú učiť. Profesijné titulyakreditované britskou akreditačnou a certifikačnou autoritou IESGarantom vzdelávacích programov je jeden z top lektorov na Slovensku a to priamo Miroslav Reiter.

akreditácia certifikácia MBA MSc MPA DBA IES IT Academy

akreditácia certifikácia MBA MSc MPA DBA IES IT Academy

tabuľka 10 najlepšie platených špecializácií MBA

tabuľka 10 najlepšie platených špecializacií MBA

Zdroj: Kanan.co & Payscale

Podľa štatistiky Bureau of Labor Statistics, oblasť finančného manažmentu porastie od roku 2022 – 2023 o 16 %, čo je oveľa rýchlejšie ako priemer pre všetky povolania. V tomto období by sa podľa odhadov malo otvoriť až 126 600 pracovných miest.

Zoznam odporúčaných MBA programov vo VITA Academy:

Pre profesionálov, ktorí chcú získať hlbšie znalosti a zručnosti v oblasti riadenia informačných technológií. Zameriava sa na strategické plánovanie, implementáciu IT projektov a efektívne riadenie IT tímov.

Špecializácia na digitálne marketingové stratégie, vrátane SEO, sociálnych médií a content marketingu. Pripravuje študentov na úspešné riadenie online kampaní a optimalizáciu digitálneho marketingového rozpočtu.

Pre odborníkov, ktorí chcú viesť IT oddelenia a technologické inovácie. Zameriava sa na riadenie IT infraštruktúry, strategické technologické rozhodovanie a vývoj inovatívnych riešení.

Špecializácia na oblasť bezpečnostného riadenia a stratégie. Pochopíte kľúčové princípy COBIT, osvojíte si proces posudzovania rizík, naučíte sa ovládať požiadavky normy ISO 27001 a vykonávať interný audit alebo modelovať podnikové procesy pomocou jazyka BPMN.

Pre budúcich lídrov, ktorí chcú získať schopnosti riadenia komplexných projektov a strategického vedenia podnikov. Pokrýva techniky projektového manažmentu, finančného riadenia a leadershipu.

Ideálne, ak sa chcete stať lektorom, mentorom, manažérom vzdelávania alebo personalistom. Naučíte sa prezentovať a vzdelávať ostatných, oboznámite sa s event manažmentom a procesom strategického riadenia projektu.

Novinka, pre lídrov, ktorí chcú využívať umelú inteligenciu na zlepšenie obchodných procesov a strategického rozhodovania. Oboznámite sa s najnovšími AI trendami a naučíte sa implementovať AI technológiu a jej etické aspekty v podniku.

online MBA programy a tituly

online MBA programy a tituly

MBA štúdium – referencie od absolventov

Na záver vám prinášame niekoľko zaujímavých štatistík o absolventoch MBA štúdia.

  • 80 % absolventov MBA sa zamestná do 3 – 6 mesiacov.
  • 57 % absolventov, ktorí sa v roku 2022 rozhodli pre kariérnu zmenu bolo úspešných.
  • 56 % absolventov, ktorí chceli v roku 2022 povýšenie to úspešne dosiahli.

Akákoľvek investícia do vzdelania sa počíta. Rozdiel spočíva v tom, ako ich využiť, čo najefektívnejšie. Na dosiahnutie manažérskej pozície je lepšie získať prestížny MBA titul. Ak si chcete len rozšíriť vedomosti v konkrétnej oblasti postačia vám jednorazové online kurzy, ktoré sú cenovo dostupnejšie.

Ceny MBA programov sa líšia od reputácie vzdelávacej inštitúcie, jej akreditácie a tiež od formy a obsahu štúdia. Cena profesijných programov vo VITA Academy sa pohybuje od 2 540 – 3 400 €. Aktuálne môžete úrad práce požiadať o preplatenie polovice nákladov. Prečítajte si viac v tomto článku.

Objavte online MBA Programy

Použité zdroje a literatúra MBA

  1. Byrne, J.: By The Numbers: How Rare Is Your MBA Degree? [online]. [2024-07-25]. Dostupné na: <https://poetsandquants.com/2022/04/27/size-of-top-u-s-mba-programs-by-enrollment/>
  2. Study Online UTS: MBA Statistics Around The World. [online]. [2024-07-25]. Dostupné na: <https://studyonline.uts.edu.au/blog/mba-statistics-worldwid>
  3. Study International: 8 best master’s degrees to help you land that big promotion. [online]. [2024-07-25]. Dostupné na: <https://studyinternational.com/news/best-masters-degree-big-pay>
  4. Encio, H., Refozar, R., Laguador, J.: Impact of Master in Business Administration Program to its Graduates‘ Job Performance. [online]. [2024-07-25]. Dostupné na: <https://www.researchgate.net/publication/336361273_Impact_of_Master_in_Business_Administration_Program_to_its_Graduates’_Job_Performance>
  5. Garner, B.: What Is the History of the MBA. [online]. [2024-07-25]. Dostupné na: <https://www.mba.com/explore-programs/mba-programs/what-is-the-history-of-the-mba >
  6. MBA Central: History of the MBA. [online]. [2024-07-25]. Dostupné na: <https://www.mbacentral.org/history-of-the-mba />
  7. Ekariera.sk: Čo je titul MBA za menom a ako prebieha MBA štúdium. [online]. [2024-07-25]. Dostupné na: <https://www.ekariera.sk/magazin/co-je-titul-mba-za-menom-a-ako-prebieha-mba-studium/ >
  8. Wharton: Why Get an MBA? [online]. [2024-07-25]. Dostupné na: <https://mba.wharton.upenn.edu/why-get-an-mba/>
  9. Mcwhirter, K.: Is an MBA Degree Worth It? [online]. [2024-07-25]. Dostupné na: <https://www.universities.com/business/is-an-mba-degree-worth-it>
  10. LinkedIn: What Are the Benefits of Earning an MBA Degree? [online]. [2024-07-25]. Dostupné na: <https://www.linkedin.com/advice/1/what-benefits-earning-mba-degree-skills-business-management-yw6pf >
  11. Ramapo College: Benefits of an MBA Degree. [online]. [2024-07-25]. Dostupné na: <https://www.ramapo.edu/articles/benefits-of-mba-degree/>
  12. Cote, C.: Benefits of Getting an MBA. [online]. [2024-07-25]. Dostupné na: <https://online.hbs.edu/blog/post/benefits-of-getting-an-mba>
  13. SME.sk: Päť dôvodov, prečo sa investícia do štúdia MBA vyplatí. [online]. [2024-07-25]. Dostupné na: <https://regiony.sme.sk/c/20969904/pat-dovodov-preco-sa-investicia-do-studia-mba-vyplati.html>
  14.  Supmonchai, S., & Rompho, N.: Evaluation Of The Success Of A Master Of Business Administration Program: A Case Study Of Thammasat Business School. In: American Journal of Business Education. 2013. č. 6. [online]. [2024-07-25]. Dostupné na: <https://core.ac.uk/download/pdf/268109309.pdf>
  15.  Benner, T.: Why Get an MBA Degree? 11 Career Benefits To Know About. [online]. [2024-07-25]. Dostupné na: <https://www.indeed.com/career-advice/finding-a-job/mba-benefit>
  16.  Hamid, A.: Online: How the Value of Higher Education is Perceived by Students and Alumni: The Case of the Masters of Business Administration.  [online]. [2024-07-25]. Dostupné na: <https://etheses.whiterose.ac.uk/5226/1/PhD%20Thesis%20%28200433008%29.pdf>
  17.  Yeaple, R.: MBA Pay. [online]. [2024-07-25]. Dostupné na: <https://www.forbes.com/sites/ronaldyeaple/2014/03/17/mba-alumni-profile-2/#10f83c96503e>
  18.  Paneurouni.com: Kde vo svete uznávajú titul MBA. [online]. [2024-07-25]. Dostupné na: <https://www.paneurouni.com/blog/kde-vo-svete-uznavaju-titul-mba />
  19. Obei.cz: Historie MBA. [online]. [2024-07-25]. Dostupné na: <https://obei.cz/historie-mba/>
  20. Vysoké školy: Písanie titulov za menom a pred menom: ktorý kam patrí. [online]. [2024-07-25]. Dostupné na: <https://www.vysokeskoly.sk/clanok/pisanie-titulov-za-menom-a-pred-menom-ktory-kam-patri>

Autor

Miroslav Reiter

Programátor, manažér a marketér, ktorý mudruje vo vlastnej vzdelávacej spoločnosti IT Academy. Workoholik so 134 certifikáciami a 13 titulmi. Vytvoril som vzdelávaciu platformu vita.sk, pretože milujem vzdelávanie a všetko čo k nemu patrí. Pomáham firmám ale aj jednotlivcom zlepšovať ich podnikanie a IT. Certifikácie: Microsoft certifikovaný tréner, Google certifikovaný tréner, ITIL, PRINCE2 tréner. 40000+ vyškolených klientov a 1000+ firiem, ktorým som pomohol Referencie: Národná Rada SR, Slovnaft, IBM, Panasonic, Ministerstvo obrany SR, ČSOB, Generali, Tatra banka, Európska komisia, SPP, Pixel Federation, ESET.