DBA titul: Ako sa stať špičkovým Manažérom?

Titul Doctor of Business Administration (DBA) je celosvetovo uznávaný titul určený pre odborníkov v oblasti podnikového manažmentu. Titul DBA reprezentuje ukončené vzdelanie manažérov, ktorí chcú posunúť svoju metodickú a praktickú úroveň a rozvíjať manažment ako vedeckú disciplínu. V Slovenskej republike titul DBA radíme medzi celoživotné profesijné vzdelávanie, a teda sa nejedná o akademický titul. (Henley Business School)

Podľa zistení FFMD GLOBAL je štúdium DBA na vzostupe. Záujem o DBA štúdium by mal v najbližších rokoch narásť až o 57 %. Navyše 23 % respondentov uvažuje nad absolvovaním štúdia v blízkej budúcnosti. Hlavnými motiváciami, ktoré respondenti uviedli, sú transformácia kariéry (81 %), ambícia dosiahnuť titul doktora (76 %) a možnosť zúčastniť sa výskumu s presahom do manažérskej praxe (71 %).

Kompletné výsledky v tabuľke:

graf titul dba doctor business administration faktory

Ako vznikol titul DBA?

Titul DBA sa prvýkrát objavil ako program pred viac ako 50 rokmi. Prvé programy sa zameriavali na aplikovaný výskum schopný efektívne ovplyvňovať obchodné praktiky v reálnom svete.

V súčasnosti najdlhší priebeh programov novej generácie vznikol na Weatherhead School of Management na Case Western Reserve University v roku 1995. Tento program bol vytvorený pre vedúcich pracovníkov z praxe prostredníctvom interdisciplinárneho prístupu založeného na študijných osnovách.

Vývoj programov DBA odráža dynamický charakter samotného podnikania. Programy DBA sa od svojho počiatku, ako alternatíva k doktorandskému titulu v podnikaní, neustále prispôsobujú potrebám meniaceho sa sveta prostredníctvom vylepšených prístupov k rozhodovaniu. Súčasné programy DBA ponúkajú prístupy k riešeniu niektorých z najťažších výziev v podnikaní z akademického aj praktického hľadiska. (DBA Chronicles)

Rozdiel medzi DBA a PhD

Titul Ph.D. (tiež PhD. doktor filozofie) je najvyšší postgraduálny titul v akademickom vzdelaní. Ide o doktorandské štúdium v ​​trvaní zvyčajne 3 až 5 rokov. Napriek svojmu názvu sa titul doktor filozofie neobmedzuje len na štúdium filozofie, ale udeľuje sa vo väčšine odborov a pokračuje po ukončení magisterského alebo inžinierskeho programu. Prehľadné porovnanie titulov DBA a PhD nájdete v tabuľke nižšie.

porovnanie DBA Phd výhody nevýhody

Titul DBA je najvyšší postgraduálny titul v manažérskom vzdelávaní. Zavedenie programov DBA v rámci univerzít bolo výsledkom uspokojenia potreby vyšších manažérov a odborníkov získať oficiálne uznanie ich rozsiahlych zručností a znalostí v obchodnom priemysle. Programy DBA sa zameriavajú na získavanie vedomostí na základe najnovších obchodných výskumov a teórií. (Piňa, McLennan, 2015)

dba postgraduálny titul

Rozsah výskumu

Pri riadnom doktorandskom štúdiu sa od študentov vyžaduje, aby vyvinuli novú teóriu alebo mali originálny prístup k existujúcej teórii, najmä ak je ich cieľom zverejnenie diplomovej práce. Ich výskum sa musí zamerať na poukázanie určitých medzier alebo dôležitých problémov v existujúcich teóriách. Študenti DBA musia vo svojom štúdiu prepojiť výskum s konkrétnymi obchodnými problémami, často z oblasti, ktorú poznajú zo svojho pracovného prostredia. Väčšina z nich sa rozhodne riešiť výzvu, s ktorou sa stretávajú vo svojej každodennej praxi, a vo svojej práci ju analyzujú formou prípadovej štúdie. (Campus France)

Kariérna budúcnosť

PhD sú výskumné tituly, určené pre kandidátov, ktorí sa zameriavajú na kariéru v akademickom prostredí ako výskumní pracovníci a profesori a vykonávajú výskum, ktorý prispieva k poznaniu alebo teórii v určitej oblasti.

DBA sú skôr vhodné pre pracujúcich profesionálov, ktorí plánujú postúpiť do vyšších manažérskych pozícií v rôznych oblastiach podnikania. Absolventi DBA sú však kvalifikovaní aj na výskum a môžu tiež vyučovať ako hosťujúci profesori a publikovať v akademických časopisoch.

Časová náročnosť

PhD programy sú vzhľadom na zvládnutie teoretického výskumu a vyššej štatistiky vo všetkých odboroch náročnejšie. DBA štúdium je z hľadiska časovej náročnosti prispôsobené časovému fondu zamestnancov. (StudyportalsPhDs)

Pre koho je vhodné DBA štúdium

Titul DBA vám určite pomôže s kariérnym postupom a získaní vyššieho platu. Popri absolvovaní štúdia rozvíjate svoje schopnosti a zručnosti vo vami zvolenom odbore. Je primárne určený pre študentov MBA programov, ktorý si chcú doplniť vzdelanie, respektíve stať sa profesionálom v odbore. Zároveň je vhodný pre členov stredného a vyššieho manažmentu spoločností, podnikateľov ale aj zamestnancov, ktorých cieľom je kariérny postup. Vo všeobecnosti by sme mohli povedať, že štúdium DBA je investícia do vzdelania, ktorá sa vám určite oplatí.

Cieľové skupiny

  1. Budúci a aktuálni IT manažéri
  2. Projektoví a produktoví manažéri
  3. Vedúci projektov (teamleaderi)
  4. Softvéroví vývojári
  5. Konzultanti
  6. Členovia projektových tímov
  7. Majitelia firiem
  8. Podnikatelia
  9. Vedúci pracovníci
  10. Profesionáli z podnikateľskej sféry

DBA štúdium

Úspešných obchodných manažérov charakterizuje ich schopnosť riešiť naliehavé problémy v reálnom svete s presnými údajmi a presnou stratégiou. Titul DBA je zameraný na biznis lídrov budúcnosti. Štúdium DBA má význam pre tých, ktorí sa chcú stať odborníkmi na vrcholový manažment, získať hlboké poznatky z oblasti podnikania a aplikovať ich priamo v praxi.

Absolventi DBA sa často ocitnú na popredných riadiacich pozíciách, pretože sú schopní strategicky myslieť, riešiť komplexné problémy a implementovať inovatívne prístupy. Tento titul taktiež otvára možnosti pôsobiť ako konzultant, vysokoškolský pedagóg či výskumník. (Forbes, 2023) DBA titul sa uvádza za menom a priezviskom. Nahrádza titul MBA a takto by mohol vyzerať v prípade, že kurz absolvujete úspešne: Jana Šikovná, DBA

titul DBA štúdium manažéri

Možnosti, ktoré ponúka DBA štúdium

Štúdium DBA vám v oblasti manažmentu poskytne najnovšie poznatky a trendy v modernom manažmente a IT, so zameraním na senior manažérov vo vrcholových pozíciách. Účastníci programu sa nielen oboznámia s aktuálnymi informáciami o súčasnom manažmente, ale získajú aj pokročilé zručnosti, ktoré sú priamo aplikovateľné v podnikovej praxi. Získate prehľad o najnovších trendoch a inováciách vo výkonnom manažmente, vrátane digitalizácie a automatizácie výrobných procesov a služieb. Naučíte sa definovať kľúčové pojmy z oblasti manažérstva kvality, identifikovať riziká a implementovať praktické riešenia na zlepšenie efektívnosti a výkonnosti podnikových procesov.

Podmienky štúdia DBA

Vo všeobecnosti je na absolvovanie štúdia DBA potrebný MBA titul v oblasti podnikania alebo príbuznom odbore, často v kombinácii s niekoľkoročnou praxou na manažérskej alebo vedúcej pozícii. Uchádzači musia preukázať, že majú schopnosti a motiváciu vykonávať náročný výskum a aplikovať nové poznatky priamo v praxi.

titul DBA možnosti podmienky štúdia

Ako prebieha štúdium DBA?

Štúdium DBA kombinuje teoretické poznatky s praktickými aplikáciami. Prebieha formou prednášok, workshopov, prípadových štúdií a individuálneho výskumu. Hlavnou časťou štúdia je výskumný projekt alebo dizertačná práca, ktorá sa zameriava na riešenie reálneho problému v podnikaní. Študenti sú vedení k tomu, aby svoje výskumné zistenia vedeli aplikovať v praxi a prispeli k zlepšeniu fungovania organizácií. Väčšina DBA programov trvá 1 až 3 roky, pričom časť štúdia môže prebiehať aj formou online vzdelávania, čo ponúka flexibilitu pre zaneprázdnených profesionálov. (Forbes, 2023)

DBA štúdium online cez VITA Academy

VITA Academy ponúka študentom možnosť získavať prestížne vzdelanie a titul DBA z pohodlia domova. Program je navrhnutý tak, aby vyhovoval zaneprázdneným profesionálom, ktorí chcú získať pokročilé znalosti a manažérske zručnosti bez toho, aby museli cestovať alebo prerušiť svoju pracovnú kariéru.

Štúdium vzdelávacieho programu trvá 1 rok. Je tu aj možnosť dokončiť program v zrýchlenej forme a to do pol roka. Rýchlosť učenia a absolvovanie vytvorených online kurzov je na vás. Celkový čas vzdelávania je maximálne 1 rok (12 mesiacov). Ako absolvent zároveň napíšete záverečnú prácu k oblasti a téme, ktorej sa chcete profesijne venovať. VITA Academy využíva filozofiu a vzdelávaciu metódu learning by doing. Učíme sa na praktických príkladoch zábavnou formou. Ide o praktické vzdelávanie, kde si osvojíte odporúčané postupy (best practices) a zároveň sa naučíte čomu sa vyhýbať a načo si dať pozor tzv. zlyhania (faily).

VITA Academy ponúka 3 hlavné zamerania v oblasti DBA štúdia:

Program DBA Digitálny Marketing

Program DBA Digitálny Marketing je pre vás ideálny, ak sa chcete naučiť pracovať s marketingovými nástrojmi, analyzovať dáta a tvoriť marketingové stratégie alebo ste sa rozhodli podnikať na internete. Ide o spojenie digitálneho marketingu a manažmentu.

Pre koho je program DBA Digitálny Marketing určený?

  1. Budúci a aktuálni marketingoví špecialisti
  2. Marketingoví manažéri a online marketéri
  3. PPC špecialisti a konzultanti
  4. Podnikatelia a e-commerce manažéri
  5. SEO špecialisti a copywriteri
  6. Projektoví manažéri a vedúci tímov

Program DBA IT Management

Vzdelávací program DBA IT Management je pre vás ideálny, ak sa chcete naučiť používať nástroje a techniky z oblasti riadenia ľudských zdrojov, marketingu, financií, podnikateľstva a aplikovať ich v organizáciách. Ide o spojenie analytiky a manažmentu.

Pre koho je DBA IT Management určený?

  1. Budúci a aktuálni IT manažéri
  2. Projektoví a produktoví manažéri
  3. Vedúci projektov (Teamleaderi)
  4. Softvéroví vývojári a IT konzultanti
  5. Členovia projektových tímov
  6. Majitelia firiem a podnikatelia

Program DBA Management

Vzdelávací program DBA Management je pre vás ideálny, ak sa chcete naučiť pracovať s marketingovými nástrojmi ako Google Analytics, osvojiť si analýzu trhu a správanie spotrebiteľov. Ide o spojenie projektového a procesného manažmentu.

Pre koho je DBA Management určený?

  1. Budúci a aktuálni manažéri
  2. Marketingoví špecialisti a online marketéri
  3. PPC špecialisti a SEO analytici
  4. Majitelia a správcovia webstránky či e-shopu
  5. Podnikatelia
  6. Obchodní analytici

Ako absolventi týchto programov získate diplom s profesijným titulom DBA, akreditované osvedčenie a odporúčanie pre potenciálnych zamestnávateľov. Zároveň kontaktujeme vybrané spoločnosti (cca 28 top spoločností) ohľadom vášho úspešného absolvovania vzdelávacieho programu.

Podmienky a požiadavky DBA štúdia cez VITA

Program je určený pre skúsených profesionálov, ktorí majú záujem o prehlbovanie svojich znalostí, rozvoj strategických zručností a aplikáciu teórie do praxe. Pred vstupom do štúdia však musia uchádzači spĺňať určité podmienky a požiadavky. Tieto kritériá zabezpečujú, že študenti majú dostatočné skúsenosti a akademické zázemie na úspešné zvládnutie tohto náročného programu, a to:

  1. Mierne pokročilá práca s PC a Windows, Linux alebo macOS
  2. Mierne pokročilá práca s kancelárskym balíkom Microsoft Office, OpenOffice alebo LibreOffice
  3. Mierne pokročilá práca s textovým editorom
  4. Skúsenosti s manažmentom a projektami
  5. Absolvované MBA alebo porovnateľné profesijné vzdelávanie

Na absolvovanie tohto kurzu nie sú potrebné žiadne skúsenosti s kódovaním a programovaním.

titul dba podmienky požiadavky DBA vita

Čo vám DBA titul prinesie?

DBA je pre vás vhodnou kvalifikáciou, ak:

  1. Ste ambiciózny senior manažér, ktorý sa snaží získať prehľad a odborné znalosti potrebné na to, aby ste sa dostali na veľmi vysoké pozície.
  2. Ste skúsený profesionál (napr. v IT, marketingu, právo alebo inej oblasti), ktorý sa snaží zdokonaliť svoje praktické skúsenosti a prehľad s cieľom vyvinúť nové obchodné modely a stratégie prostredníctvom ďalšieho výskumu a analýzy.
  3. Ste držiteľom titulu MBA alebo iného titulu a chcete postúpiť na najvyššiu úroveň odbornej kvalifikácie v oblasti obchodu a manažmentu. (FindPhD)

DBA titul akreditácia

DBA (Doctor of Business Administration) je medzinárodne uznávaný titul, ktorý poskytuje jeho držiteľom vysokú prestíž a odbornú kvalifikáciu. Akreditované DBA programy prechádzajú prísnym hodnotením kvality zo strany akreditovaných organizácií, ktoré zabezpečujú, že programy spĺňajú vysoké akademické štandardy a praktické požiadavky trhu. Akreditácia je zárukou, že štúdium poskytuje relevantné znalosti a kompetencie, ktoré sú uplatniteľné v reálnom svete podnikania.

Medzi najuznávanejšie akreditačné organizácie pre DBA programy patria napríklad:

  1. AACSB (Association to Advance Collegiate Schools of Business)
  2. EQUIS (European Quality Improvement System)
  3. AMBA (Association of MBAs)
  4. IES (International Education Society)

Programy akreditované týmito organizáciami sú vysoko hodnotené zamestnávateľmi a univerzitami po celom svete.

DBA titul akreditácia

Titul DBA na trhu práce a v praxi

DBA titul má značnú váhu na globálnom trhu práce, predovšetkým v oblasti manažmentu a výkonných pozícií. Držitelia DBA titulu sú vnímaní ako odborníci, ktorí dokážu strategicky myslieť, aplikovať pokročilé výskumné metódy a efektívne riešiť komplexné problémy v podnikaní. DBA titul patrí k najprestížnejším titulom.

Pre zamestnávateľov je DBA titul dôkazom, že kandidát má nielen teoretické znalosti, ale aj praktické skúsenosti a schopnosti zavádzať inovácie v podnikových procesoch. Tým, že DBA kladie dôraz na aplikovaný výskum a riešenie konkrétnych podnikových výziev, absolventi sú často preferovaní pri obsadzovaní vrcholových manažérskych pozícií.

Štatistiky ukazujú, že absolventi DBA titulu môžu očakávať vyšší plat a lepšie kariérne vyhliadky. Podľa údajov z Bureau of Labor Statistics absolventi doktorátov, vrátane DBA, v roku 2021 zarábali priemerne 1 885 EUR týždenne, čo je výrazne viac ako priemerný príjem držiteľov magisterských titulov – 1 545 EUR týždenne (University of the Potomac). To znamená, že absolventi DBA môžu zarábať o 20 000 až 30 000 EUR viac ročne než ich kolegovia s magisterským titulom.

Okrem toho, DBA titul výrazne zlepšuje šance na kariérny postup a prístup k vrcholovým manažérskym pozíciám. Štúdie ukazujú, že DBA absolventi sú často vnímaní ako odborníci na strategické rozhodovanie a inovatívne riadenie, čo zvyšuje ich konkurencieschopnosť na globálnom trhu práce ​(Columbia Southern University, George Fox).

Záver a odporúčania k DBA

Získanie titulu Doctor of Business Administration (DBA) prináša množstvo výhod, najmä pre manažérov, ktorí chcú získať praktické zručnosti v oblasti riadenia a stratégie. Tento program je určený pre lídrov s dlhoročnou praxou, ktorí túžia prehĺbiť svoje vedomosti a získať konkurenčnú výhodu na trhu. DBA poskytuje komplexné vzdelanie, ktoré pomáha zlepšiť rozhodovacie schopnosti a podporiť inovatívne prístupy v riadení organizácií.

Odporúča sa pre tých, ktorí plánujú dlhodobú kariéru v strategickom riadení, vedení veľkých tímov a implementácii efektívnych podnikových riešení. Tento titul je ideálny pre manažérov na vysokej úrovni, ktorí chcú zostať konkurencieschopní a prispieť k rozvoju svojej spoločnosti prostredníctvom praktických a aplikovateľných poznatkov. Flexibilné formy štúdia, vrátane online programov, umožňujú študentom získať titul DBA bez toho, aby museli opustiť svoje aktuálne pracovné povinnosti.

Pre manažérov, ktorí chcú posilniť svoju pozíciu v medzinárodnom biznisovom prostredí, je DBA nielen prestížnym titulom, ale aj praktickým nástrojom pre kariérny rozvoj. Preto je odporúčané pre všetkých, ktorí hľadajú nové výzvy, inovatívne riešenia a chcú sa stať ešte lepšími lídrami vo svojej oblasti.

Prihláste sa na štúdium už teraz a začnite svoje DBA štúdium. Vyberte si z našej ponuky online DBA programov a prihláste sa na štúdium už teraz.

Objavte online DBA Programy

Použité zdroje a literatúra DBA

  1. https://www.henley.ac.uk/study/phds/doctor-of-business-administration-dba
  2. https://www.dbachronicles.org/blog/the-evolution-of-doctor-of-business-administrations-dba-programs-continuing-to-bridge-business-ma/
  3. https://www.researchgate.net/publication/298352156_The_DBA_vs_PhD_in_US_Business_and_Management_Programs_Different_by_Degrees
  4. https://www.campusfrance.org/en/faq/what-is-the-difference-between-a-doctorate-phd-and-a-dba
  5. https://www.phdportal.com/articles/558/what-is-the-difference-between-a-phd-and-a-dba.html
  6. https://www.forbes.com/advisor/education/business-and-marketing/doctor-business-administration/
  7. https://www.findaphd.com/guides/doctor-of-business-administration-dba-guide

Autor

Miroslav Reiter

Programátor, manažér a marketér, ktorý mudruje vo vlastnej vzdelávacej spoločnosti IT Academy. Workoholik so 134 certifikáciami a 13 titulmi. Vytvoril som vzdelávaciu platformu vita.sk, pretože milujem vzdelávanie a všetko čo k nemu patrí. Pomáham firmám ale aj jednotlivcom zlepšovať ich podnikanie a IT. Certifikácie: Microsoft certifikovaný tréner, Google certifikovaný tréner, ITIL, PRINCE2 tréner. 40000+ vyškolených klientov a 1000+ firiem, ktorým som pomohol Referencie: Národná Rada SR, Slovnaft, IBM, Panasonic, Ministerstvo obrany SR, ČSOB, Generali, Tatra banka, Európska komisia, SPP, Pixel Federation, ESET.