Postup a rady ako získať Rekvalifikačné Kurzy ZADARMO: Boli sme osobne na Úrade práce (ÚPSVaR)

Hovorí sa, že obuvníkove deti chodia bosé, ale v prípade VITA Academy to neplatí. Vopred vám prezradíme, že našim zamestnankyniam boli úspešne schválené požiadavky na preplatenie kurzov. Konkrétne išlo o akreditované kurzy SAP, ktoré patria k tým cenovo drahším. Oficiálne kurzy na SAP a ABAP stoja 2000 Eur až 4000 Eur. Nám Úrad Práce schválil 3 požiadavky zamestnankyniam na kurzy SAP v hodnote 900 eur. Samozrejme sa to neobišlo aj bez pár peripetii a 2 kolegyne museli 3x navštíviť Úrad Práce v Bratislave a moja požiadavka na Úrade práce sociálnych vecí a rodiny v Pezinku prešla v podstate okamžite. Ako vždy vravíme, čo Úrad Práce, to môže byť rozdielny prístup a fungovanie. Tento článok sme pripravili, aby sme sa podelili o naše skúsenosti a tipy s preplatením kurzov v projekte Zručnosti pre trh práce. Väčšinou sme v pozícií referentov vzdelávania, ktorí pomáhajú s výberom kurzov a vypisujeme požiadavky pre zákazníkov. Teraz sme boli v roli zákazníkov. Takže sme si na vlastnej koži mohli vyskúšať prejsť celým procesom, aby sme opäť mohli efektívnejšie pomôcť našim zákazníkom. Zároveň keď sa nás zákazníci spýtajú, či s celým procesom a našimi online kurzami máme osobnú skúsenosť, môžeme odpovedať úprimne áno.

Začnime, ale pekne od začiatku. V nasledovnom článku sme sa snažili zodpovedať tieto 4 otázky:

  1. Ako prebieha celý proces?
  2. Čo sa pýtajú úradníci ÚPSVaR ku kurzom?
  3. Koľko trvá celý proces spracovania požiadavky?
  4. Kedy sa vyplatí ísť na Úrad Práce? Kedy je tam málo ľudí?

Ako prebieha celý proces získania rekvalifikačných kurzov na Úrade práce?

Rozhodli sme sa podeliť o našu skúsenosť s Úradom práce v Bratislave a v Pezinku. Naša skúsenosť s celým procesom vybavovania kurzov je skôr pozitívna.

Keď sme prišli na ÚPSVaR nás pri vstupe prekvapila elektronický kiosk, kde je zobrazených 5 políčok s oblasťami pomoci. Pani na informáciách vám vie ochotne poradiť a spýta sa vás čo potrebujete vybaviť. Spýtala sa ma na moje priezvisko a podľa začiatočného písmena priezviska, podľa toho sa vytlačil lístok s číslom pracoviska, do ktorého sme treba ísť. Čakali sme, kým sa na informačnej tabuli objaví naše číslo a zistíme kam pôjdeme, do ktorého okienka. Na konkrétnom pracovisku nám referentka pomohla a poradila pri vypĺňaní žiadosti. Stačilo vyplniť dátum a názov kurzu, ktorý sme si zvolili. Žiadosť sme potom odovzdali na podateľni, ktorú nájdete na prízemí.

Dôležitý tip pre ušetrenie času je vedieť, že najprv je potrebné mať odovzdanú Žiadosť záujemcu o zamestnanie (ZoZ) a až potom je možné postupovať ďalej k získaniu kurzov. Upozorňujeme, že zvyčajne si treba vyhradiť minimálne 2 až 3 dni kým žiadosť v podateľni schvália. Po schválení žiadosti (ZoZ) treba odniesť znova na úrad a doručiť zvyšné dokumenty. Treba doniesť aj ľubovoľnú ponuku práce (z Profesia.sk a pod.), na ktorú budete môcť (hypoteticky) vďaka absolvovaniu kurzu reagovať. Prípadne je možné ešte dokumenty poslať poštou.

Úrad Práce Elektronická Tabuľa Bratislava Vazovova

Úrad práce a Postup pre Preplatenie kurzov (Ako to prebiehalo?)

Prvým krokom je podateľňa a podanie žiadosti podľa toho, či ste zamestnaný alebo nezamestnaný.

Ak ste zamestnaný, tak prvé tlačivo, ktoré odovzdáte na podateľni je Žiadosť záujemcu o zamestnanie o sprostredkovanie vhodného zamestnania (ZoZ).

Ak ste nezamestnaný a hľadáte si prácu, v tom prípade odovzdáte Žiadosť o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie (DOCX). Ide o situáciu, že ste ešte o zaradenie nepožiadali a nie ste zaevidovaný.

Obidva typy žiadosti sa odovzdávajú na podateľni.

Úrad Práce ÚPSVar Podatelňa

Podanie žiadosti záujemcu o zamestnanie (ZoZ)

Dozvedeli sme sa, že žiadosť Záujemcu o zamestnanie (ZoZ) je väčšinou možné podať na ktoromkoľvek úrade a to aj mimo trvalého bydliska. Moje trvalé bydlisko sa nachádza v Pezinku, ale žiadosť som odovzdala na úrade v Bratislave. Konkrétne na Úrade Práce, sociálnych vecí a rodiny (Vazovova 7/A, 816 16 Staré Mesto). Uvádzame to preto, že jedna pani po otázke, či môžem žiadosť odovzdať aj mimo trvalého bydliska odpovedala, že áno ale len žiadosť Záujemcu o zamestnanie o sprostredkovanie vhodného zamestnania. Zvyšné dokumenty vraj musia byť podané v lokalite trvalého bydliska. Prípadne je možné ich ešte poslať poštou.  Priamo v podateľni však druhá pani zamestnankyňa najprv žiadosť prijať nechcela. Keď som povedala, že na pracovisku mi povedali, že táto žiadosť môže byť odovzdaná aj mimo trvalého bydliska, žiadosť prijala okamžite. Odporúčame vám, aby ste sa nedali odbiť a v rámci všetkej slušnosti komunikovali so zamestnancami úradov.

Na 2. deň po absolvovaní tohto procesu osobne na Úrade Práce mi však zavolali. Informovali ma, že je potrebné žiadosť, ktorú som podala deň predtým zrušiť. To znamená poslať poštou späťvzatie žiadosti (oficiálnu žiadosť). Z dôvodu, že už mám jednu žiadosť záujemcu o zamestnanie s požiadavkou na preplatenie kurzu podanú. Pred asi 3 mesiacmi som si túto žiadosť podávala totiž elektronicky cez portál slovensko.sk. Na tejto stránke som potvrdila, že si želám komunikovať s úradom poštou nie elektronicky. Očakávala som teda kedy príde poštou nejaké vyrozumenie. Nestalo sa tak dlhé 3 mesiace. Predpokladala som teda, že žiadosť nebola schválená. Rozhodla som sa žiadosť prísť podať osobne. Na základe toho ma v ten istý deň kontaktovali, že jedna žiadosť už je podaná. Počas rozhovoru som sa pani úradníčky spýtala, ako je možné, že mi nikto nedal vedieť, že moja žiadosť bola schválená a tým pádom môžem pokračovať v odovzdaní ďalších potrebných dokumentov. Odpoveď bola, že ma mali kontaktovať a niekde sa stala na strane úradu chyba.

Úrad Práce Elektronická Tabuľa Bratislava Vazovova

Čo sa pýtajú úradníci ÚPSVaR ku kurzom?

Zamestnankyne na Úrade práce zaujíma, pre aký kurz sme sa rozhodli a či máme so sebou vyplnenú žiadosť o zaradenie do evidencie Úrad práce. My sme konkrétne odovzdávali Žiadosť o zaradenie do evidencie záujemcov o zamestnanie (DOCX), keďže sme zamestnané. Väčšina úradníkov sa vás snaží usmerniť a poradiť vám aké dokumenty potrebujete a ako ich vyplniť. Odporúčame byť empatický, ľudský a trpezlivý, odmenou za to budú získané kurzy. Niekedy nám ľudia nahnevaní píšu ohľadom zlej skúsenosti s Úradom. Myslite prosím na to, že aj úradníci sú ľudia ako vy. Sú tu samozrejme pre vás, keďže sú platení z vašich daní, ale základ je byť slušný. Vtipná perlička: jeden pán sa napríklad u nás rozčuľoval prečo sú úradníci takí prísni ohľadom dodržania lehôt na odovzdanie dokumentov, keď on má naplánovanú dovolenku k moru do Egypta. Takýto prístup rovnako neodporúčame, niektorí zamestnanci úradu možno nikdy neboli pri mori. Prosím dodržujte stanovené lehoty a všetky strany budú spokojné.

Koľko trvá celý proces spracovania požiadavky?

Úvodný proces odovzdania žiadosti (ZoZ) trval do 10 minút. Najviac času však zabralo dovtípenie sa kam odovzdať žiadosť o zaradenie do evidencie záujemcov po nejasných odpovediach na informáciách. Samozrejme záleží od toho, koľko ľudí je momentálne na Úrade Práce. Úrad Práce má celkovo 30 dní na to, aby schválil alebo zamietol požiadavku na kurzy. Podľa našich skúseností to zvyčajne trvá do 20 dní a príde vám vyrozumenie poštou alebo elektronicky, prípadne vás priamo bude kontaktovať konkrétny úradník.

Kedy sa vyplatí ísť na Úrad Práce? Kedy je tam málo ľudí?

My sme sa rozhodli úrad navštíviť v čase okolo 14.00 poobede. V tomto čase na úrade nebolo veľa ľudí a vyhli sme sa teda čakania v dlhých radoch. Z našej skúsenosti môžeme povedať, že najviac ľudí býva na úradoch doobeda. Podľa dát z Google mapy je tam najrušnejšie pred 12:00.

Kedy sa vyplatí ísť na Úrad Práce? Kedy je tam málo ľudí?

Zhrnutie

Návšteva Úradu práce a získanie rekvalifikačného kurzu môže byť pre mnohých kľúčovým krokom k novým pracovným príležitostiam. Aj keď administratívne postupy môžu byť niekedy zložité, s trpezlivosťou a informovanosťou môžete využiť všetky dostupné možnosti, ktoré vám Úrad práce ponúka. Dôležité je aktívne sa zaujímať o dostupné kurzy, pravidelne komunikovať so svojím poradcom a sledovať aktuálnu ponuku vzdelávania. Rekvalifikačné kurzy zdarma môžu byť ideálnou cestou k získaniu nových zručností a k zlepšeniu vašej pracovnej pozície na trhu práce.

Autor

Katarína Bachratá

Office, Project Manager. Mám na starosti vzdelávacie programy, kurzy vrátane ich akreditácie. Pomáham pri vašom vzdelávaní a získavaní nových znalostí.